Składniki (na jeden bochenek):
- 500 g mąki pszennej,
- 40 g świeżych drożdży,
- 280 ml mleka,
- 50 g rozpuszczonego masła,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka soli.
Wszystkie składniki połączyć, wlać 3 łyżki wody, wyrabiać ok. 5 minut. Ciasto włożyć do natłuszczonej foremki i piec ok. 15 minut w temperaturze ok. 80 st. C. do wyrośnięcia. Następnie zwiększyć temperaturę do 200 st. C. i dopiekać jeszcze ok. 30 minut.
Poniżej chleb zrobiony z podwójnej ilości składników:
Poniżej chleb zrobiony z podwójnej ilości składników:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkie komentarze przed opublikowaniem są moderowane.
Wszystkie komentarze zawierające w treści reklamę i linki reklamowe kierujące do stron o charakterze komercyjnym będą usuwane (nie dotyczy podlinkowania nazwy użytkownika).
Linki do Waszych blogów mile widziane.