poniedziałek, 11 maja 2015

197. Zupa pomidorowo-meksykańska z mięsem mielonym

Siedząc w sobotę z szarańczą w domu, miałem za zadanie podać im coś do jedzenia. Wybór padł na zupę, tylko jaką? Zajrzałem do szafek i lodówki... coś znalazłem i powstała zupa jak w tytule:



Składniki:
  • 1/2 kg mięsa mielonego,
  • 3 cebule,
  • 1-2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • puszka kukurydzy, groszku i białej fasoli,
  • karton przecieru pomidorowego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3-4 kostki rosołowe,
  • olej do smażenia,
  • świeże zioła (majeranek, lubczyk, tymianek, rozmaryn, koperek, oregano),
  • sól, pieprz,
  • makaron.

Wykonanie:
  1. Przygotować wywar z kostek rosołowych.
  2. Cebulę drobno posiekać i przysmażyć. Następnie dodać do wywaru z kostek.
  3. Pokroić marchew i pietruszkę, dodać do wywaru.
  4. Dodać zawartość puszek (kukurydzę, groszek, fasolę),
  5. Rozgnieść ząbki czosnku i dodać do wywaru.
  6. Podsmażyć mięso mielone i dodać do wywaru.
  7. Gotować ok. pół godziny.
  8. Dodać zioła.
  9. Dodać przecier pomidorowy.
  10. Gotować jeszcze ok. 10 minut.
  11. Podawać z makaronem (instant z zupek chińskich).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkie komentarze przed opublikowaniem są moderowane.
Wszystkie komentarze zawierające w treści reklamę i linki reklamowe kierujące do stron o charakterze komercyjnym będą usuwane (nie dotyczy podlinkowania nazwy użytkownika).
Linki do Waszych blogów mile widziane.