niedziela, 16 sierpnia 2015

324. Pikantna kawa


Składniki:
  • 4 łyżki melasy lub cukru ciemnobrunatnego/trzcinowego,
  • 1 laska cynamonu,
  • 1 duża szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej,
  • 600 ml gorącej, czarnej kawy,
  • (niekoniecznie) śmietanka lub mleko.

Sposób wykonania:

Do małego rondelka z grubym dnem wsypać cukier i wlać 150 ml wody. Dodać cynamon i gałkę muszkatołową i mieszając powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolym ogniu przez 4 minuty, a potem zestawić.
Odcedzony, pikantny syrop wlać do gorącej kawy i wymieszać.
Można podać śmietankę lub mleko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkie komentarze przed opublikowaniem są moderowane.
Wszystkie komentarze zawierające w treści reklamę i linki reklamowe kierujące do stron o charakterze komercyjnym będą usuwane (nie dotyczy podlinkowania nazwy użytkownika).
Linki do Waszych blogów mile widziane.