Składniki:
- 4 łyżki melasy lub cukru ciemnobrunatnego/trzcinowego,
- 1 laska cynamonu,
- 1 duża szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej,
- 600 ml gorącej, czarnej kawy,
- (niekoniecznie) śmietanka lub mleko.
Sposób wykonania:
Do małego rondelka z grubym dnem wsypać cukier i wlać 150 ml wody. Dodać cynamon i gałkę muszkatołową i mieszając powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolym ogniu przez 4 minuty, a potem zestawić.
Odcedzony, pikantny syrop wlać do gorącej kawy i wymieszać.
Można podać śmietankę lub mleko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkie komentarze przed opublikowaniem są moderowane.
Wszystkie komentarze zawierające w treści reklamę i linki reklamowe kierujące do stron o charakterze komercyjnym będą usuwane (nie dotyczy podlinkowania nazwy użytkownika).
Linki do Waszych blogów mile widziane.