Składniki:
- 0,5 kg udek z kurczaka,
- 0,5 kg podudzi z kurczaka,
- 0,5 łyżeczki soli,
- sok z 1 cytryny,
- kilka łyżek oleju do smażenia,
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- 5 cebul pokrojonych na talarki,
- 3-4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę),
- 4 łyżki sosu słodko-kwaśnego (z papryką i chilli),
- 1/4 strąka papryczki chilli pokrojonego w paseczki,
- 0,5 łyżeczki startego świeżego imbiru,
- 1 łyżeczka otartej skórki cytryny,
- 4 łyżki mleczka kokosowego.
Wykonanie:
- Umyte i ponacinane udka oraz podudzia z kurczaka natrzeć solą i sokiem sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju do smażenia i usmażyć na nim udka i podudzia na złoty kolor ze wszystkich stron.
- Na reszcie oleju wraz z olejem sezamowym usmażyć cebulę na złoty kolor, dodać do niej czosnek, papryczkę chilli, sos słodko-kwaśny, imbir, oraz skórkę z cytryny i całość krótko przesmażyć.
- Dodać mleczko kokosowe i ok. 200 ml wody. Całość zagotować. Do tak przygotowanego sosu włożyć udka i podudzia i gotować przez około 0,5 godz. Od czasu do czasu udka odwracać.
- Podawać z gotowanym ryżem.
W taki sam sposób można przygotować inne części kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkie komentarze przed opublikowaniem są moderowane.
Wszystkie komentarze zawierające w treści reklamę i linki reklamowe kierujące do stron o charakterze komercyjnym będą usuwane (nie dotyczy podlinkowania nazwy użytkownika).
Linki do Waszych blogów mile widziane.