niedziela, 16 sierpnia 2015

323. Udka z kurczaka z cebulą


Składniki:
  • 0,5 kg udek z kurczaka,
  • 0,5 kg podudzi z kurczaka,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • sok z 1 cytryny,
  • kilka łyżek oleju do smażenia,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • 5 cebul pokrojonych na talarki,
  • 3-4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę),
  • 4 łyżki sosu słodko-kwaśnego (z papryką i chilli),
  • 1/4 strąka papryczki chilli pokrojonego w paseczki,
  • 0,5 łyżeczki startego świeżego imbiru,
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytryny,
  • 4 łyżki mleczka kokosowego.

Wykonanie:
  1. Umyte i ponacinane udka oraz podudzia z kurczaka natrzeć solą i sokiem sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju do smażenia i usmażyć na nim udka i podudzia na złoty kolor ze wszystkich stron.
  2. Na reszcie oleju wraz z olejem sezamowym usmażyć cebulę na złoty kolor, dodać do niej czosnek, papryczkę chilli, sos słodko-kwaśny, imbir, oraz skórkę z cytryny i całość krótko przesmażyć.
  3. Dodać mleczko kokosowe i ok. 200 ml wody. Całość zagotować. Do tak przygotowanego sosu włożyć udka i podudzia i gotować przez około 0,5 godz. Od czasu do czasu udka odwracać.
  4. Podawać z gotowanym ryżem.

W taki sam sposób można przygotować inne części kurczaka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkie komentarze przed opublikowaniem są moderowane.
Wszystkie komentarze zawierające w treści reklamę i linki reklamowe kierujące do stron o charakterze komercyjnym będą usuwane (nie dotyczy podlinkowania nazwy użytkownika).
Linki do Waszych blogów mile widziane.