sobota, 8 października 2016

476. Nalewka orzechowa


Do słoja:

  • włożyć dziesięć zielonych, niedojrzałych orzechów włoskich, umytych i osuszonych, a następnie drobno pokrojonych wraz z łupinami,
  • wlać litr wódki.
Szczelnie zamknąć i odstawić na miesiąc. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i zlać, a orzechy zasypać cukrem (trzy łyżki) do smaku i odstawić na dwa tygodnie, pamiętając o poruszaniu słojem, aby cukier się rozpuścił. Przefiltrowany syrop połączyć z nalewką. Rozlać do butelek i odstawić w chłodne miejsce do wyklarowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkie komentarze przed opublikowaniem są moderowane.
Wszystkie komentarze zawierające w treści reklamę i linki reklamowe kierujące do stron o charakterze komercyjnym będą usuwane (nie dotyczy podlinkowania nazwy użytkownika).
Linki do Waszych blogów mile widziane.