sobota, 8 października 2016

477. Przypalanka


Do słoja włożyć:

  • jeden mocno rozdrobniony zielony orzech włoski,
  • jeden pokruszony migdał,
  • dwie śliwki suszone, pocięte bez pestek na drobne kawałki,
  • dwie pestki (np. z wiśni),
  • kilka rodzynek,
  • kawałek laski wanilii (akurat nie miałem i dodałem gwiazdkę anyżu).
Wlać 3/4 litra wódki(*), szczelnie zamknąć i odstawić na cztery tygodnie. Przefiltrować, połączyć z syropem przygotowanym w proporcjach: dwie łyżki wody i dwie cukru. Wymieszać, rozlać do butelek i zakorkować.

(*) - Można zamiast wódki dodać w części winiak lub koniak. Ja dodałem 50 ml Bartender's-a.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkie komentarze przed opublikowaniem są moderowane.
Wszystkie komentarze zawierające w treści reklamę i linki reklamowe kierujące do stron o charakterze komercyjnym będą usuwane (nie dotyczy podlinkowania nazwy użytkownika).
Linki do Waszych blogów mile widziane.