Do słoja włożyć:
- jeden mocno rozdrobniony zielony orzech włoski,
- jeden pokruszony migdał,
- dwie śliwki suszone, pocięte bez pestek na drobne kawałki,
- dwie pestki (np. z wiśni),
- kilka rodzynek,
- kawałek laski wanilii (akurat nie miałem i dodałem gwiazdkę anyżu).
Wlać 3/4 litra wódki(*), szczelnie zamknąć i odstawić na cztery tygodnie. Przefiltrować, połączyć z syropem przygotowanym w proporcjach: dwie łyżki wody i dwie cukru. Wymieszać, rozlać do butelek i zakorkować.
(*) - Można zamiast wódki dodać w części winiak lub koniak. Ja dodałem 50 ml Bartender's-a.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkie komentarze przed opublikowaniem są moderowane.
Wszystkie komentarze zawierające w treści reklamę i linki reklamowe kierujące do stron o charakterze komercyjnym będą usuwane (nie dotyczy podlinkowania nazwy użytkownika).
Linki do Waszych blogów mile widziane.