- 1 kg mąki pszennej,
- garść lub dwie płatków owsianych, słonecznika, pestek dyni, siemienia lnianego lub otrębów,
- 6 łyżeczek soli,
- 3-4 łyżeczki cukru,
- paczka świeżych drożdży (100g),
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej (lub kukurydzianej)*,
- ok. 9-10 łyżek oliwy lub oleju,
- 3 x 3/4 szklanki ciepłej wody,
- tłuszcz do posmarowania blachy,
- blacha do pieczenia.
Wykonanie:
- Składniki - wszystkie bez wyjątku - dobrze wymieszać i wyrobić, delikatnie lecz stanowczo.
- Blachę wysmarować tłuszczem.
- Wierzch chleba wysmarować oliwą lub olejem (nie żałować) **,
- Rozgrzać piekarnik do 150 st, wstawić chleb i piec przez 15 minut następnie podnieść temperaturę do 230 st. i piec kolejne 30 minut.
* zamiast mąki ziemniaczanej można użyć 3 jajka, w przepisie podana wersja dla osób uczulonych na jajko,
** j/w. można posmarować roztrzepanym jajkiem, ale czasami polewam specjalnym sosem. Może kiedyś podam przepis.
I małe wariacje:
- chlebki z orzechami włoskimi / rodzynkami pieczone w foremkach do keksów,
- eksperymenty z ciastem i wkładem :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkie komentarze przed opublikowaniem są moderowane.
Wszystkie komentarze zawierające w treści reklamę i linki reklamowe kierujące do stron o charakterze komercyjnym będą usuwane (nie dotyczy podlinkowania nazwy użytkownika).
Linki do Waszych blogów mile widziane.