wtorek, 19 marca 2013

4. Chleb tradycyjny


Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej,
  • garść lub dwie płatków owsianych, słonecznika, pestek dyni, siemienia lnianego lub otrębów,
  • 6 łyżeczek soli,
  • 3-4 łyżeczki cukru,
  • paczka świeżych drożdży (100g),
  •  3-4 łyżki mąki ziemniaczanej (lub kukurydzianej)*,
  • ok. 9-10 łyżek oliwy lub oleju,
  • 3 x 3/4 szklanki ciepłej wody,
  • tłuszcz do posmarowania blachy,
  • blacha do pieczenia.
Wykonanie:
  1. Składniki - wszystkie bez wyjątku - dobrze wymieszać i wyrobić, delikatnie lecz stanowczo.
  2. Blachę wysmarować tłuszczem.
  3. Wierzch chleba wysmarować oliwą lub olejem (nie żałować) **,
  4. Rozgrzać piekarnik do 150 st, wstawić chleb i piec przez 15 minut następnie podnieść temperaturę do 230 st. i piec kolejne 30 minut. 
* zamiast mąki ziemniaczanej można użyć 3 jajka, w przepisie podana wersja dla osób uczulonych na jajko,
** j/w. można posmarować roztrzepanym jajkiem, ale czasami polewam specjalnym sosem. Może kiedyś podam przepis.











I małe wariacje:

- chlebki z orzechami włoskimi / rodzynkami pieczone w foremkach do keksów,

- eksperymenty z ciastem i wkładem :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkie komentarze przed opublikowaniem są moderowane.
Wszystkie komentarze zawierające w treści reklamę i linki reklamowe kierujące do stron o charakterze komercyjnym będą usuwane (nie dotyczy podlinkowania nazwy użytkownika).
Linki do Waszych blogów mile widziane.