wtorek, 9 grudnia 2014

126. Błyskawiczny chleb na sodzie


Składniki:
  • 1kg mąki pszennej,
  • ćwierć kostki rozpuszczonego masła,
  • 3 łyżki oleju,
  • 500 ml mleka,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2-3 łyżeczki soli,
  • 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki połączyć, wyrabiać ok. 5 minut. Uformować kulę. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zrobić nacięcie w kształcie krzyża.

Wstawić na środkową półkę do piekarnika nastawionego na 230 st. C (grzanie góra i dół). Piec 10 minut. Obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkie komentarze przed opublikowaniem są moderowane.
Wszystkie komentarze zawierające w treści reklamę i linki reklamowe kierujące do stron o charakterze komercyjnym będą usuwane (nie dotyczy podlinkowania nazwy użytkownika).
Linki do Waszych blogów mile widziane.