Składniki:
- 1kg mąki pszennej,
- ćwierć kostki rozpuszczonego masła,
- 3 łyżki oleju,
- 500 ml mleka,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2-3 łyżeczki soli,
- 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej.
Wszystkie składniki połączyć, wyrabiać ok. 5 minut. Uformować kulę. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zrobić nacięcie w kształcie krzyża.
Wstawić na środkową półkę do piekarnika nastawionego na 230 st. C (grzanie góra i dół). Piec 10 minut. Obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkie komentarze przed opublikowaniem są moderowane.
Wszystkie komentarze zawierające w treści reklamę i linki reklamowe kierujące do stron o charakterze komercyjnym będą usuwane (nie dotyczy podlinkowania nazwy użytkownika).
Linki do Waszych blogów mile widziane.