Ostatnio moja Luba oglądała tefałena o poranku i spodobał jej się przepis na mały rarytas. Dostałem rozkaz i w konsekwencji sobotnie popołudnie upłynęło mi na mieszaniu łyżką, robieniu zdjęć i parzeniu palców.
Składniki:
Czipsy z dyni:
- kawałek dyni,
- oliwa z oliwek,
- papryka chilli (mielona),
- tymianek,
- sezam,
- sól.
Sos z papryki:
- czerwona papryka,
- oliwa z oliwek,
- czosnek,
- sól,
- pieprz,
- sok z cytryny,
- bazylia (ups, nie miałem, więc dosypałem ziół prowansalskich).
Ale do rzeczy. Moje wykonanie:
1. Przygotowałem sobie kawałek dyni z usuniętymi pestkami, ...
2. ... którą obrałem ze skórki ...
3. ... a następnie pokroiłem na cienkie (ok. 2mm) plasterki.
4. Pokrojoną dynię, wraz z oliwą oraz przyprawami ...
... dokładnie wymieszałem w misce.
5. Wyłożyłem na blachę ...
... a następnie do piekarnika. Niech tam spędzi trochę czasu w temperaturze 150 st. C z włączonym termoobiegiem (aż zrobi się złoto-brązowa i chrupiąca).
W międzyczasie zabrałem się do robienia sosu z papryki.
5. Pokrojoną w paski czerwoną paprykę (sztuk półtora) wymieszałem z pozostałymi składnikami (ząbki czosnku poprzecinałem na pół) ...
6. Przełożyłem do żaroodpornego naczynia i już miałem wkładać do piekarnika, gdy przypomniałem sobie, że bez cebuli ani rusz...
... no i "ciach" ją na stosik.
7. Do piekarnika.
8. Nadeszła pora aby wyjąć czipsy, zrobiłem to - jednak ta pora była tylko w jeden trzeciej odpowiednia bo w pozostałych dwóch trzecich czipsy zachowały inny stan niż powinny ale i tak warto było.
Dobrze, że zdjęcie się nieco rozmazało to może negatywne komentarze skupią się na tym niedociągnięciu...
9. Po niedługim czasie wyjąłem też upieczoną delikatnie paprykę z dodatkami.
10. Ostatnim etapem przygotowania sosu było zblenderowanie wszystkiego razem (noooo bez czipsów) i wyeksponowanie go:
Podsumowanie: Czipsy jak czipsy - szczególnie te spalone... Ale za to sosik wyszedł pierwsza klasa.
Życzę smacznego !
A ja... idę do sklepu po czipsy tortilla - będą pasować do sosu :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkie komentarze przed opublikowaniem są moderowane.
Wszystkie komentarze zawierające w treści reklamę i linki reklamowe kierujące do stron o charakterze komercyjnym będą usuwane (nie dotyczy podlinkowania nazwy użytkownika).
Linki do Waszych blogów mile widziane.