Składniki (na dwa bochenki):
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki mąki żytniej,
- 50 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- 3 łyżki oleju,
- 0.5 litra ciepłej przegotowanej wody.
Sposób przygotowania:
Oba rodzaje mąki wymieszać z solą.
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, 1 łyżkę ciepłej wody i pół łyżeczki mąki, wymieszać.
Wyrośnięty zaczyn dodać do mąki, wlewać powoli pół litra ciepłej przegotowanej wody, starannie wyrabiać.
Dodać olej, ponownie wyrobić.
Odstawić do wyrośnięcia.
Przełożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia, oprószyć mąką i wstawić do piekarnika.
Piec około 35 minutw temperaturze 200 st. C.
Chleb własnej roboty to jest świetna sprawa. Jest trochę roboty ale warto.
OdpowiedzUsuń