środa, 30 września 2015

372. Pieczeń z mięsa mielonego i dyni


Składniki:
  • ok. 300 g dyni *,
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 2 jajka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • średnia cebula *,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:
Po usunięciu pestek dunię zetrzeć na tarce do jarzyn. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy na puchną masę. Formę długośco 30 cm smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą, napełniamy przygotowaną masą. Pieczemy około 45 min. w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku.

Smacznego!

* Przepis zaczerpnąłem z ulotki z Lidla, jednak w oryginale była mowa o dyni hokkaido i zamiast cebuli stosowano pęczek szczypiorku.

Pieczeń podobno wyśmienicie smakuje z sosem z curry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkie komentarze przed opublikowaniem są moderowane.
Wszystkie komentarze zawierające w treści reklamę i linki reklamowe kierujące do stron o charakterze komercyjnym będą usuwane (nie dotyczy podlinkowania nazwy użytkownika).
Linki do Waszych blogów mile widziane.