Składniki:
- 1 kg cebuli,
- ćwiartka kostki masła,
- 4 łyżki oleju,
- 1 litr bulionu drobiowego,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 łyżki śmietany,
- 3 duże kromki chleba (może być czerstwy),
- sól, pieprz,
- żółty ser lub grzanki do posypania.
Wykonanie:
- Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej z masłem i dodać cebulę. Dusić na małym ogniu ok. 10 minut.
- Czosnek obrać i posiekać. Dodać do cebuli wraz z łyżeczką soli. Zwiększyć ogień i chwilę podsmażyć.
- W garnku zagotować bulion. Dodać smażoną cebulę oraz pokrojone kromki chleba. Gotować na małym ogniu 10-15 minut.
- Śmietanę wymieszać z dwiema łyżkami gorącego bulionu. Dodać do zupy.
- Zmiksować na krem i doprawić pieprzem.
- Podawać z tartym żółtym serem lub grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkie komentarze przed opublikowaniem są moderowane.
Wszystkie komentarze zawierające w treści reklamę i linki reklamowe kierujące do stron o charakterze komercyjnym będą usuwane (nie dotyczy podlinkowania nazwy użytkownika).
Linki do Waszych blogów mile widziane.