czwartek, 13 listopada 2014

124. Cebulowa zupa-krem



Składniki:
  • 1 kg cebuli,
  • ćwiartka kostki masła,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 litr bulionu drobiowego,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 3 duże kromki chleba (może być czerstwy),
  • sól, pieprz,
  • żółty ser lub grzanki do posypania.

Wykonanie:
  1. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej z masłem i dodać cebulę. Dusić na małym ogniu ok. 10 minut.
  2. Czosnek obrać i posiekać. Dodać do cebuli wraz z łyżeczką soli. Zwiększyć ogień i chwilę podsmażyć.
  3. W garnku zagotować bulion. Dodać smażoną cebulę oraz pokrojone kromki chleba. Gotować na małym ogniu 10-15 minut.
  4. Śmietanę wymieszać z dwiema łyżkami gorącego bulionu. Dodać do zupy.
  5. Zmiksować na krem i doprawić pieprzem.
  6. Podawać z tartym żółtym serem lub grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkie komentarze przed opublikowaniem są moderowane.
Wszystkie komentarze zawierające w treści reklamę i linki reklamowe kierujące do stron o charakterze komercyjnym będą usuwane (nie dotyczy podlinkowania nazwy użytkownika).
Linki do Waszych blogów mile widziane.