niedziela, 18 sierpnia 2013

8. Zupa krem z dyni


Składniki:
  • ok. 1,5 kg dyni (najlepiej z własnej uprawy :) )
  • 2 kostki rosołowe (preferuję "z kury")
  • 4 szklanki wody
  • 2-3 średnie cebule
  • 1 marchewka
  • ok 1/5 kostki masła
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do zup
  • 1 listek laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • śmietana

Wykonanie:
  1. Obraną i wydrylowaną dynię pokroić w kostkę.
  2. Posiekać marchewkę, cebulę i czosnek.
  3. W garnku rozgrzać masło z olejem.
  4. Podsmażyć w garnku posiekaną cebulę z czosnkiem.
  5. Dodać marchewkę i dynię i wszystko jeszcze chwilę podsmażyć.
  6. Dodać wodę, kostki rosołowe, liść laurowy i ziele angielskie.
  7. Wszystko zagotować i gotować na małym ogniu przez 30-40 minut.
  8. Usunąć liść laurowy i ziele angielskie.
  9. Dodać posiekany koperek i przyprawę do zup.
  10. Wszystko zmiksować na krem.
  11. Podawać z "plamami" śmietany.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkie komentarze przed opublikowaniem są moderowane.
Wszystkie komentarze zawierające w treści reklamę i linki reklamowe kierujące do stron o charakterze komercyjnym będą usuwane (nie dotyczy podlinkowania nazwy użytkownika).
Linki do Waszych blogów mile widziane.