Składniki:
- ok. 1,5 kg dyni (najlepiej z własnej uprawy :) )
- 2 kostki rosołowe (preferuję "z kury")
- 4 szklanki wody
- 2-3 średnie cebule
- 1 marchewka
- ok 1/5 kostki masła
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy do zup
- 1 listek laurowy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- śmietana
Wykonanie:
- Obraną i wydrylowaną dynię pokroić w kostkę.
- Posiekać marchewkę, cebulę i czosnek.
- W garnku rozgrzać masło z olejem.
- Podsmażyć w garnku posiekaną cebulę z czosnkiem.
- Dodać marchewkę i dynię i wszystko jeszcze chwilę podsmażyć.
- Dodać wodę, kostki rosołowe, liść laurowy i ziele angielskie.
- Wszystko zagotować i gotować na małym ogniu przez 30-40 minut.
- Usunąć liść laurowy i ziele angielskie.
- Dodać posiekany koperek i przyprawę do zup.
- Wszystko zmiksować na krem.
- Podawać z "plamami" śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkie komentarze przed opublikowaniem są moderowane.
Wszystkie komentarze zawierające w treści reklamę i linki reklamowe kierujące do stron o charakterze komercyjnym będą usuwane (nie dotyczy podlinkowania nazwy użytkownika).
Linki do Waszych blogów mile widziane.